Voorbeelden

Een zwart-wit foto's verhoogt het dramatische effect. Het is een spelling van licht en schaduw. Je hebt aandacht voor decompositorische dynamiek van lijnen, structuren en textuur.

Bekijk hier het startbestand

  1. Wanneer je een zwart/wit foto wilt maken moet je de foto adobe monochrome (één kleur) maken. Dit is veel beter dan de verzadiging op te heffen (negatief maken). Klik bij Bewerken > Zwart-wit. Zoek naar een balans tussen contrast en details om een aantrekkelijker zwart-wit foto te maken.
  2. Verlaag de belichting (-1,10) om het gezicht het middelpunt te maken. Verlaag ook de hooglichten (-42).
  3. Open de Kleurtintcurve > Puntcurve (zwart/wit). Verhoog de hooglichten het meeste, de schaduw en middentonen een beetje naar boven

Bekijk hier het startbestand

  1. We gaan de foto uitsnijden. Bij het fotograferen is het handig dat je een groter kader hebt bij tragere sluitereffecten bij beweging. Selecteer de tool uitsnijden, sleep naar binnen toe en klik op Bewerken.
  2. We gaan eerst de belichting in evenwicht brengen vooraleer we een zwart-wit beeld van gaan maken. Verlicht (+0,40) de foto om details zichtbaar te maken. Verhoog het contrast (+100) om een dramatischer weergave te krijgen. Verhoog de hooglichten (+46). Maak de Schaduwen ook donkerder (+20). Maak voor nog meer contrast de witte tinten donkerder (-15). En de zwarte tinten maken we lichter (+24).
  3. Gebruik opnieuw de kleurtooncurve > muntcurve om het nog indrukwekkender te maken. Verlaag de schaduwen, verhoog heel subtiel de middentonen en kom een beetje boven de middenlijn uit met de hooglichten (S-vorm maken).
  4. Nu gaan we de foto pas omzetten naar zwart-wit via Bewerken > Zwart-wit.
  5. Speel met de schuifregelaars om je ideale contrast en details te vinden onder Kleur> Zwart-&witmixer. Maak de Oranje tinten lichter (-12), de gele tinten ook lichter (-7) en de groene tinten veel lichter (-20).
  6. De afbeelding is nog steeds wazig, we gaan nog textuur en nevel verwijderen via Effecten. Verhoog de textuur tot +100. Kies bij nevel verwijderen +10 dit effect pas je vaak bij landschapsfotografie toe.

Retro affiche

Je fotografeert een persoon die in een krachtige positie staat. Verbeter eerst in lightroom, nadien voeg je grafische elementen toe in photoshop. Het formaat is 42 x 59,4 cm (= A2).

Gebruik de titels "Create" & "Retro stijl".