COMPACT CAMERA

De camera heeft een vast objectief, een lcd-scherm, ingebouwde flitser en autofocus

SPIEGELREFLEX/(D)SLR

(D)SLR staat voor (Digital) Single Lens Reflex. Single lens? Ja, single lens. De ‘bekendste’ professionelere camera’s onder de mensen, Nikon en Canon zijn toch wel de bekendsten.

Spiegelreflex? Wat de naam al doet vermoeden, en de meeste mensen het al wel kunnen raden, heeft de DSLR-camera spiegels vanbinnen.

Zoals je hierboven kunt zien, gaat het licht door de diafragma (7) en door de verschillende elementen van de lens in (6). Bij 5 komt het licht bij de spiegel die het licht omhoog reflecteert/weerkaatst naar een tweede ‘spiegel’ (2), die vervolgens het licht weer afstoot naar de optische zoeker (1). De optische zoeker gebruik je om doorheen te kijken om een reëel beeld te krijgen wat je door de lens voor je ziet, het licht dat door de lens komt, komt dus ook bij jou oog. Wat je ziet, komt ook op de foto.

Maar wat gebeurt er wanneer je een foto maakt? Je klikt op het knopje en als je goed luistert, hoor je een letterlijke ‘klik’. Wat is die klik? Het licht komt de camera binnen in de volgorde als bovengenoemd. Zodra je het knopje indrukt gaat de spiegel (5) omhoog (dat is die ‘klik’) en maakt plaats. Het tweede wat gebeurd is dat de sluiter (4) opzij gaat (héél snel, echt ontzettend snel) en het licht de sensor raakt (3). De sensor is het gedeelte wat eigenlijk de foto maakt. Die zet het beeld om in een foto/plaatje/afbeelding. Wanneer dit alles klaar is, gaat de sluiter weer dicht en klapt de spiegel weer naar beneden (dit gebeurt allemaal in een fractie van een seconde).

SYSTEEMCAMERA

Ook wel mirrorless camera genoemd. Vergeleken met de DSLR-camera’s, zijn ze vaak van dezelfde of zelfs betere kwaliteit, zijn een stuk handzamer en bevatten vaak een grotere sensor dan DSLR’s.

Ze zijn handzamer en lichter van gewicht omdat er (zoals de naam “mirrorless” al zegt) geen spiegel in zit die omhoog klapt. Ze zijn in vele opzichten hetzelfde als een DSLR, maar door het ontbreken van de spiegel maakt dat ze kleiner, lichter en compacter zijn.

BRIDGE CAMERA

Deze camera’s zijn minder bekend, maar vullen het gat tussen compact camera’s en systeemcamera’s. Het grappige is dat de camera op een DSLR lijkt, maar bij deze camera kun je de lenzen niet verwisselen.

Het is een ideale camera voor mensen die veel reizen. Nog een voordeel is dat, omdat je de lens niet kan verwisselen, de sensor ook niet vies kan worden. Nadeel: hij is nog steeds best groot en dus vergelijkbaar qua formaat met een DSLR. Ook hebben deze camera’s geen optische zoeker (van de lens naar spiegels naar de zoeker), maar een digitale/elektronische zoeker (van het lcd-scherm naar de zoeker). De batterij in deze camera’s zijn ook wat kleiner dan die van de systeemcamera’s en DLSR’s, wat betekent dat de batterij minder lang meegaat en dus minder foto’s kan maken (minder uithoudingsvermogen).

Werking (timing 3:00)

Focus met klein diafragma = minder licht = grotere focus op je object

Werking (timing 1:29)

Focus met grotere diafragma = meer licht = minder focus op één object (grotere oppervlakte scherp)

Werking (timing 1:39)

M-stand (manueel)

Hier moet je de 3-standen manueel instellen (diafragma, sluitertijd en ISO)

A-stand

Hier moet je 2-standen manueel instellen (diafragma en ISO). De sluitertijd rekent hij automatisch uit. Dit gaan we 90% van de tijd gebruiken.