Bulb-stand

De Bulb-stand is meestal te vinden op het instelwiel van je camera. Hiervoor zie je de aanduiding 'B' of 'Bulb' vermeld staan. Heb je geen aanduiding op je instelwiel, dan kan het zijn dat de Bulb-stand oproepbaar is in de M-stand. Draai je sluitertijd in dat geval voorbij de 30 sec.

  • Volledig verduisterde ruimte.
  • Voorwerp aan touw aan plafond.
  • Camera in Bulb, f/22 en 60s, RAW
  • Vooraf handmatig scherpstellen
  • Met zaklamp contouren gitaar beschrijven
  • Achteraf invullen met kleur in Photoshop.

Instellingen

In principe heb je om de lichtstrepen vast te leggen niet veel nodig. Zet je iso zo laag mogelijk voor zo min mogelijk ruis in je foto. Gebruik een stevig statief om bewegingsonscherpte te voorkomen en gebruik een draadontspanner. Voor de lange sluitertijd gebruik je de bulb-stand van je camera. Vanaf 30 seconde worden de sterren goed zichtbaar. Gebruik je een sluitertijd langer dan 30 seconde, dan worden de sterren strepen (startrails). Bij lichtstrepen van auto´s kan de sluitertijd verschillen van zo´n 2 tot 30 seconde.

Scherpstellen

In het donker scherpstellen kan lastig zijn. Fotografeer je alleen de sterren zonder voorgrond, stel dan scherp op oneindig. Dit herken je aan het liggende 8 teken. Fotografeer je lichtstrepen van auto´s of een sterrenhemel met een voorgrond, stel dan handmatig scherp. Controleer in beide gevallen je scherpte door bij de liveview in te zoomen.

Light painting

Een ander leuk voorbeeld van lichtstrepen is lightpainten. Door middel van de zelfontspanner kun je zelf de mooiste tekeningen in het donker maken. Je hebt allereerst een statief nodig en iets om de tekening mee te maken, zoals een zaklamp of sterretjes.

Neem foto's van bewegingen in het donker. Laat een leerling bewegen, met een lange sluitertijd gaat de persoon over in de achtergrond. Je bekomt er leuke resultaten mee.

Een oefening op hele snelle sluitertijd, scherpstelling en de continu-opname-stand.