Je camera heeft in de autofocus-modus namelijk licht en contrast nodig om te kunnen scherpstellen. Als er te weinig licht is, is het dus beter om handmatig scherp te stellen.

Portretfotografie

Bij portretfotografie weet je dat de focus altijd op de ogen van je model moet liggen. Het wil nog weleens gebeuren dat de autofocus van je camera niet op de ogen maar bijvoorbeeld op de wenkbrauwen scherpstelt. De ogen komen dan vaag of blurry in beeld en dat is niet wat je wilt.

Door een raam of glas fotograferen

Misschien heb je wel eens door een raam of een hek gefotografeerd en wist de camera niet waarop hij moest scherpstellen; een aquarium of etalage zijn enkele voorbeelden. Je autofocus zal vaak automatisch scherpstellen op bijvoorbeeld de reflectie in het glas van een raam.

Als je handmatig scherpstelt kun je zelf bepalen of de voor- of achtergrond (vissen of mensen achter het raam) scherp moet worden.

Bij actiefotografie

Vaak gaat het mis met scherpstellen in de autofocus-modus als het onderwerp snel beweegt, zoals bijvoorbeeld bij sport- of actiefotografie. Moderne camera's hebben vaak wel de mogelijkheid om in de AI-Servo modus te fotograferen, waarbij het bewegende onderwerp gevolgd wordt. Maar ook dit gaat niet altijd goed.

Als je zeker wilt weten dat je het bewegend onderwerp (een auto, vogel of sporter bijvoorbeeld) scherp in beeld krijgt kun je vantevoren (handmatig) scherpstellen op de plek waar je onderwerp zal langskomen. Bijvoorbeeld op een paaltje.

Ook bij panning werkt handmatige scherpstelling goed. Als het onderwerp op je afkomt of van je weg beweegt kun je juist weer beter de AI-Servo stand gebruiken.

scherpstellen

Bij landschapsfotografie

Landschapsfoto's moeten van begin tot eind scherp zijn. Als je autofocus ingeschakeld hebt zal de camera zelf zijn focuspunt zoeken. Als je handmatig scherpstelt op de zogenaamde hyperfocale afstand (dat is de scherpstelafstand met de grootste scherptediepte) krijg je alles scherp

scherpstellen

Bij macrofotografie

De beperkte scherptediepte bij macrofotografie vereist nauwkeurige scherpstelling.

Bij gebruik van autofocus heeft het objectief soms de neiging op hol te slaan, vooral wanneer je uit de hand fotografeert. Een statief biedt enigszins uitkomst maar handmatige scherpstelling heeft toch vaak de voorkeur.

scherpstellen