Verplichte huisstijldragers (3):

Drukwerk zoals een visitekaart en flyer/affiche zijn verplicht. Je kiest zelf een 3de papieren drager zoals menukaart, cadeaubon, verpakking, ansichtkaart, bierviltje, ...

Je mag gebruik maken van templates in Indesign. Op https://www.drukwerkmax.nl/werktekeningen-downloaden-templates vind je startbestanden!

logo logo

Maak een inspiratiebord (=moodboard) waar je grafisch drukwerk (flyers, affiche's) van mooie sterke designs verzameld
(A4-formaat).

Moodboard= Onderdeel van een creatief proces om de uitstraling van een product in beeld te brengen. Een moodboard geeft de klant een indruk van het toekomstige product. Vaak gemaakt met collage technieken waarbij vaak gebruik wordt gemaakt van overlapping, afsnijdingen, transparantie.

Maak nadien schetsen voor een visitekaart, flyer en affiche (2 van elk = 6 schetsen). Start met het maken van een stramien en deel je blad in rijen en kolommen.

Download hier de pdf's om te schetsen.

 • Formaat visitekaart: 85 mm x 55 mm
 • Formaat flyer: A5 (148 mm x 210 mm) of A6 (105 mm x 148 mm) of A7 (74 mm x 105 mm)
  Dit mag ook op een ander formaat.
 • Formaat affiche A1: 841 mm x 594 mm

Download hier het startbestand.

Volgende elementen moeten aanwezig zijn: naam, locatie, e-mail, telefoonnummer en website.

Vergeet zeker je afsnijdlijnen (bleeds) niet mee te geven in je pdf export!

logo

Download hier het startbestand.

Formaten

Kies zelf een formaat, de meeste flyers worden gemaakt met de afmetingen van een A5. Dit is de helft van een A4. Maar welke flyer formaten zijn er nog meer? Naast de A5 flyer is het ook mogelijk om kleinere flyers te laten maken, bijvoorbeeld met de afmetingen van een A6 of zelfs een A7.

5 tips voor een goede flyer

Je komt regelmatig kom je in aanraking met flyers, of dit nou op straat is of dat deze bij je in de brievenbus vallen. Als je de flyer bekijkt zal dit hooguit 3 seconden zijn. Wat zorgt ervoor dat een flyer de aandacht trekt?

 1. Duidelijk doel:
  Wat wil je bereiken met een flyer actie? Je wilt je product of dienst onder de aandacht brengen en mensen aansporen tot actie.
  Voorbeeld: Bijvoorbeeld een garage houder die zijn huidige en potentiële klanten erop wil wijzen dat het verstandig is om een wintercheck uit te voeren. Zijn doel is dan ook om mensen veilig de weg op te sturen en het winnen van nieuwe klanten.
 2. Nieuwsgierigheid opwekken:
  De kunst van een flyer is om mensen razendsnel te informeren. Door nieuwsgierigheid op te wekken, zullen ze langer naar de flyer kijken en eerder geneigd zijn om contact op te nemen.
 3. Duidelijke hiërarchie bij de inhoud:
  Hoe zorg je ervoor dat de informatie die je wilt vertellen opvalt tussen de andere tekst op een flyer? Door gebruik te maken van de juiste hiërarchie.

  In het voorbeeld hieronder zie je dat de flyer in 5 segmenten is verdeelt. Het cijfer ervoor geeft aan in welke volgorde je zeer waarschijnlijk zult kijken.
 4. Teksten met duidelijke boodschap:
  Met een flyer wil je een bepaalde boodschap overbrengen. De teksten op de flyer bepalen grotendeels het succes.
  Kort en bondig vertellen wat je product of dienst is en nieuwsgierigheid opwekken.
 5. Beelden die spreken:
  Naast de vormgeving en titels zijn afbeeldingen van groot belang. Deze laten in een oogopslag je product of dienst zien. Zorg er daarom altijd voor dat de afbeeldingen van goede kwaliteit zijn en de boodschap juist vertellen.

Zoek zelf weer eerst inspiratie op!

Maak kolommen in Indesign voor een evenwichtige opmaak

Dit zorgt voor een rustige structuur en orde. Ga naar marges en kolommen en kies voor 6 kolommen en 5 mm tussenruimte. Je mag natuurlijk ook meer of minder kolommen per ontwerp.

Je affiche moet opvallen, Hieronder een paar tips om de boodschap goed over te brengen:

Speel met humor

Speel met contrast

Groot contrast wek je op via complementaire kleuren (kleuren die recht tegen over elkaar staan in de kleurencirkel),

Beperk je kleur

Speel met typo

Speel met vormen

Speel met richtingen

Zorg voor harmonie en gelijke uitlijning

Start met goed beeldmateriaal! (min. grootte <g; 2000 pixels)