Bekijk hier het startbestand.

  1. Maak de foto wat lichter Licht > Belichting +0,75 en contrast + 59.
  2. Wanneer een kleur lichter wordt verliest ze aan kleurverzadiging dit kunnen we oplossen door de hooglichten te verlagen -68. Maak de schaduwen hoger +76. Maak de zwarte tinten minder -9.
  3. Maak de kleuren levendiger onder Kleur > Levendigheid (+15).
  4. Kleurmixer > groen gaan we deze kleur rijker maken via verzadiging + 42. Doe hetzelfde voor de kleur blauw verzadiging + 52. Paars verzadiging + 47. Bij magenta gaan wee de kleur iets minder rijk maken -7.
  5. Benadruk details en maak de foto opvallender via Effecten > Helderheid +56.

Bekijk hier het startbestand.

  1. Verbeter de belichting en het contrast via curve in S-vorm.
  2. Verander via de kleurmixer individueel de kleuren, in het voorbeeld zijn de rode en groene kleuren gewijzigd.
  3. Leg via effect > vignet de aandacht naar het midden.
  4. Ga naar gesplitste tinten, hier veranderen we de schaduwen en hooglichten. Kies voor oranje voor de lichte tinten, hiermee verbeter je de kleur van de sinaasappels, maar ook de koele schaduwen. Bij fotografen voor complementaire warme en koele kleuren om een sterke harmonie te creëren.
  5. Sleep 3 radiale verlopen

Instagram-story

Bij culinaire fotografie geldt de regel hoe lichter, hoe beter"" om het eten er "aantrekkelijk en smakelijk" uit te laten zien. Fotografeer het eten volledig, later kan je de foto nog verder uitsnijden in Photoshop voor het zoeken van een interessante compositie. Het formaat in Photoshop is 1080 x 1920 pixels.

Eten op de juiste manier belichten

Gebruik zoveel mogelijk zacht en diffuus licht. Een daglichtlamp met een witte paraplu om het licht zachter te maken is bijvoorbeeld uitermate geschikt. Maak eventueel gebruik van een reflectiescherm om schaduwen op te lichten. Zorg dat het licht van links of rechtsachter komt. Zo krijg je een beetje tegen- en zijlicht. Ideaal om de structuur van het eten mooi uit te laten komen (Vooral bij etenswaren zoals brood, of appeltaart bijvoorbeeld).

Heb je geen studioapparatuur? Dan kan je het beste natuurlijk daglicht gebruiken door buiten of bij een raam te gaan staan. Zorg er dan wel voor dat je geen schaduwen of lelijke randen krijgt van de felle zon. Gebruik daarom ook in dat geval een reflectiescherm om eventuele schaduwen te verwijderen. Dit kan bij food-fotografie een kleintje zijn, eventueel zelf gemaakt van wat reflecterende aluminiumfolie.

Wat ook leuk is om extra garnituur te gebruiken bij de opnames of een actie foto bv. pannekoeken
omdraaien. Meer tips kan je lezen onder 9-tips-voor-food-fotografie.

Hieronder nog wat voorbeelden van close-up foto's