Een reflectiescherm is een handig hulpmiddel waar je gemakkelijk je belichting mee kunt beïnvloeden. We gaan met karton en zilverpapier zelf ééntje maken.

Bij zonnige omstandigheden hebt u lekker veel licht om mooie foto's te maken met veel kleur en detail. Er is echter ook een hoog contrast met veel schaduw.

Om deze donkere delen van een onderwerp te verhelderen kunt u flitsen, maar u kunt ook een reflectiescherm gebruiken. Dit kan een wit vel papier zijn of een wite hoed, maar er zijn ook opvouwbare schermen te koop met diverse reflectiekleuren, waaronder zilver en goud. Een eenvoudig en relatief voordelig accessoire met soms verbluffende resultaten.

Op de linker foto heb ik geen reflectiescherm gebruikt en op de rechter foto wel!

Witte achtergrond 1 hoofdlicht en een reflectiescherm

foto foto foto

Zwarte achtergrond 1 hoofdlicht, haarlicht en een reflectiescherm

foto foto

Voorbeeld professionele lichtopstelling voor studiofotografie

foto

natuurlijk licht

1 spotlicht

1 spotlicht + reflectiescherm

Maak nu zelf een opstelling van 1 of meerdere producten. Plaats je lichtbron schuin op je object (links of rechts).

Juiste hoek

Het is dus belangrijk dat je je reflectiescherm onder de goede hoek houdt. Hoe je dat makkelijk in de gaten hebt is niet zo lastig. Het voordeel van een reflectiescherm is dat je namelijk ziet wat je doet. Zeker met het licht buiten heb je meteen in de gaten of je reflectie terugvalt op je onderwerp of niet. En in de studio met flitsers kun je het goed zien met je instellicht.

Afstand van het object

Soms wil je veel licht teruggekaatst zien en soms net even genoeg om het een klein beetje invulling te geven. Dit doe je door middel van de afstand. Houd je je scherm dichterbij dan krijg je meer licht op je onderwerp dan dat je het verder weg houdt.

Of jij je scherm nu dichtbij moet houden of verder weg. Dat is jouw persoonlijke smaak. Maar net als bij de hoek; je kunt het ter plekke zien. Goed kijken wat je doet dus.

Opdracht 1: Eigen opstelling

Van links naar rechts, geen reflectiescherm, een wit reflectiescherm, een zilveren reflectiescherm en de meeste rechtse is met een gouden reflectiescherm.

Vooral bij het gouden reflectiescherm zie je goed wat er gebeurd. Het licht wat op het reflectiescherm komt neemt door de kleur van het scherm ook een gelige kleur aan. Ik reflecteer dus een andere kleur licht terug dan dat er in eerste instantie op mijn model valt.

Achtergrondkleur beïnvloed ook de kleur op je voorwerp

Een grijskaart kunt u gebruiken als u handmatig de belichting in wilt stellen. U maakt een beeldvullende foto van de grijskaart en de gekozen sluitertijd en diafragma zijn dan te gebruiken voor goed belichte foto's.

In de digitale wereld heeft de grijskaart een tweede functie gekregen en dat is de mogelijkheid om de witbalans erop af te stemmen. Geef een foto van een grijskaart op als referentie bij een handmatige witbalans (of bij RAW) en bij de kleur van het licht zullen uw foto's geen kleurzweem hebben.

Curves in Photoshop

fotografie

Raw converter in Photoshop

fotografie