Voor meer uitleg surf je naar devideomakers

Welke software gebruiken?

Videosoftware laat gebruikers toe video non-linear (niet- lineair) te maken. Zo kunt u meerdere filmbestanden samenvoegen, knippen, plakken en monteren. Met professionele software kan videomateriaal ook geschaald worden en kunnen snelheid, positie en kleuren worden aangepast. Ook het toevoegen van audiolagen en ondertitels wordt er een stuk gemakkelijker op.

Video montagesoftware kan ruwweg in vier grote categorieën worden onderverdeeld:

  • Eenvoudige montagesoftware met één videolaag, vaak gratis of toch zeer goedkoop (bv. Windows Movie Maker, iMovie, VirtualDub, avidemux...)
  • Montagesoftware voor thuisgebruikers met één videolaag of meerdere videolagen. Prijzen in de orde van 100 tot 200 euro. Afhankelijk van het pakket worden er min of meer professionele mogelijkheden ingebouwd. Soms gaat het om een eenvoudige versie van een gelijknamig en duurder professioneel pakket (bv. Adobe Premiere Elements, Magix Movie Edit Pro, , ...)
  • Dure professionele software met uitgebreide mogelijkheden (bv. Adobe Premiere, Final Cut...). Prijzen schommelen tussen 250 en meerdere duizenden euro.
  • Open source of vrij te gebruiken professionele software. Je hebt Hitfilm Express, Shotcut, DaVinci Resolve, LightWorks, VSDC Video Editor, Movavi, ...

Je kan het programma Hitfilm Express hier downloaden.

  • Breek geen bewegingen af.
  • Laat mensen uit beeld lopen voordat je stopt met filmen.
  • Maak omgevingsbeelden en close-ups van zaken die met het verhaal te maken hebben. Op die manier kun je makkelijker monteren.
  • Wissel ‘wide’ shots af met close-ups.
  • De lengte van een shot hangt af van het soort opname. Een richtlijn is echter dat je een close-up de 1/2 van een longshot mag duren.

Hoe lang of kort een shot moet duren, is een heel lastige vraag! Het hangt af van het soort video dat je maakt, wat je wilt vertellen, welke muziek je eronder gaat zetten… noem het maar op. Soms kan een shot van 5 minuten prachtig werken. En soms is 2 seconden meer dan lang genoeg.

Noteer op papier welke stappen en effecten ze gebruiken in de film.

Download het startbestand.

 

1. Film importeren in de tijdslijn

 

Dit neemt de meeste tijd in beslag, sleep je filmpjes vanuit het projectvenster naar je tijdslijn. Je kan ook eerst dubbelklikken dan opent de clip in het source venster. Je verplaatst de in- en outpoint van de film (wat je nodig hebt) en klik dan op het icoon 'Insert'.

 

2. De kunst van het monteren is het wegsnijden

 

Ik knip op de clip waar ik het wil inkorten. Je kan dit natuurlijk ook doen met het uitgangspunt te verplaatsen.

Bij het verwijderen (delete) is het handig met de rechtermuisknop 'ripple delete' dan springen de clips die er achter staan naar voor als het verwijderde item verwijderd is.

3. Ripple & Roll tools (trimgereedschappen)

 

De ripple-tool kan worden gebruikt tussen 2 clips. Dit is uitermate handig als u een specifieke clip wilt inkorten of verlengen en de rest van uw tijdsduur in de tijdslijn niet wilt veranderen..

Rolling Edit is een ander trimgereedschap dat wordt gebruikt voor fijnafstelling en aanpassingen. U voert een rollende bewerking uit door een bewerkingspunt vooruit of achteruit in de reeks te verplaatsen. Rolling Edit verplaatst het uitpunt van de eerste clip en het inpunt van de tweede clip. De lengte van de tijdslijn wordt ook niet beïnvloed, wel de lengte van de clip erachter.

 

4. Transform opties

 

Onder Effect controls > Motion vind je de opties: position, scale, rotation, anchor point en opacity.

 

5. Clips versnellen en vertragen

 

Met de functie 'Time Remaping' > Speed kan je de clip met keyframes eenvoudig versnellen en vertragen.

 

6. Transitions

 

Je kan een overgang tussen clips plaatsen: vooraan, achteraan of tussen 2 clips gecentreerd. Je kan gebruik maken van standaard Video transition of zelf maken met 2 keyframes aan het begin of het einde. 

7. Adjustment layer

 

Als je een aanpassingslaag maakt plaats je boven je films. Je kiest welk effect(en) je erop sleept. Ik pas dit vaak toe voor kleuren aan te passen met het Effect > Lumetri Color op toe te passen. Je kiest hoe lang de aanpassingslaag in beeld blijft.

 

8. Audio

 

Je kan via keyframes eenvoudig de volume infaden (start van de film) of uitfaden (einde van de film).

 

9. Exporteren als .mp4

 

Je kan ofwel via File > Export > Media je film exporteren. Het formaat (codec) is H:264. Selecteer onder Preset (voorkeur) de optie YouTube 1080p Full HD . Je kan ook je première bestand exporteren via Media Encoder.

1. Lumetri Color

Je gebruikt dit effect 'Lumetri Color' om snelle en geavanceerde kleuraanpassingen aan uw video aan te brengen. Je herkent dit van Lightroom en regelt hieronder de witbalans, contrast, kleurcorrectie en zoveel meer.

2. Crop tool

Je kan je linker, rechter, onder en bovenmarge wegsnijden uit je clip.

3. Unsharp mask

Onscherp maskeren is een techniek voor het verscherpen van afbeeldingen en clips.

4. Ultra key

Om je green screen weg te filteren met de pipet tool.

5. Warp stabilizer

U kunt beweging stabiliseren met het effect Warp Stabilizer. Het verwijdert trillingen die worden veroorzaakt door camerabewegingen, waardoor het mogelijk is om trillende beelden uit de hand om te zetten in stabiele, vloeiende opnamen.

6. Camera blur

Om de focus naar de personage te brengen, kan je het effect 'camera blur' gebruiken. Het vervaag percentage moet niet veel zijn bv. 5%. Teken onder het effect met de pentool rond de persoon om deze wel scherp te houden.

7. Offset

Je kan spelen met hoe de clip weggaat of binnenkomt.

8. Track Matte Key

Je kan een soort uitknipmasker maken. Je plaatst een illustratie (png) boven de clip. Op de clip pas je het effect 'Track Matte Key' toe. Je selecteer onder Matte het juiste filmspoor (laag).

9. Denoise audio

Dit helpt je audio-bestand om ruis te reduceren. De Blauwe curven is het originele bestand en de rode curven toont het resultaat met het denoise-effect.