Wat is metadata?

Metadata is de term voor alle onzichtbare informatie die in iedere foto aanwezig is. Denk bijvoorbeeld aan het merk en type camera waarmee je je foto maakt, de lens die je hiervoor gebruikt, sluitertijd, diafragma en ISO instellingen etc. Maar ook de datum en het tijdstip waarop je foto is gemaakt. Iedere foto die je maakt bevat informatie. Van digitale (spiegelreflex) camera’s tot foto’s van smartphones en tablets.

EXIF en IPTC format

EXIF (Exchangeable Image File Format) is het meestgebruikte format voor metadata. EXIF bevat voornamelijk de technische gegevens van de foto zoals het cameramodel, de belichtingstijd, diafragma, brandpuntsafstand, etc. Naast de technische gegevens kun je in de EXIF metadata ook de exacte datum en tijdstip achterhalen waarop de foto is gemaakt en kun je copyright gegevens toevoegen. Naast de EXIF gegevens heb je de IPTC (International Press Telecommunications Council) gegevens.

In tegenstelling tot EXIF geeft IPTC je geen kijkje in de technische maar kun je hier inhoudelijke informatie over je foto in kwijt. Denk hierbij aan de naam van de fotograaf, de locatie waarop de foto is gemaakt, trefwoorden en zoekwoorden waarop je de foto terug kunt vinden, etc. Een aantal van deze IPTC gegevens kunnen via je camera worden ingesteld, maar de meeste informatie voeg je later toe via specifieke software (bijvoorbeeld Adobe Camera Raw of Adobe Lightroom). Misschien heb je ook weleens een XMP bestand gezien? Dit bestandje voegt ook gegevens toe aan je foto (bijvoorbeeld bewerkingen van je ruwe beeld die je maakt in Camera RAW) maar wordt wat minder gebruikt dan de eerste twee formats die ik noemde.