Algemene informatie over PHP

PHP is een open-source, server-side scripttaal. Dit houdt in dat de code wordt uitgevoerd op de server. Op het moment dat een bezoeker een webpagina opvraagt, genereert PHP zogenaamde “output” die wordt teruggestuurd naar de gebruiker.

Omdat PHP niet op de computer van de bezoeker wordt uitgevoerd (in tegenstelling tot bijvoorbeeld html, css of javascript) maar op de server, moet de server geschikt zijn voor PHP. Wanneer je een domeinnaam met hosting aanschaft, zit hier vaak (maar niet altijd!) PHP ondersteuning bij, je hoeft dan zelf niets te doen om de PHP te kunnen laten “draaien”. Mocht je willen experimenteren met PHP op je eigen computer, dan kun je er voor kiezen om een webserver te installeren.

Je kan kiezen voor een portabel versie van uWamp. Je kan deze downloaden onder https://www.uwamp.com/en/. Of je maakt een gratis domeinnaam aan bij infinityfree.net. Deze provider ondersteunt php en biedt een database aan. Doordat je via PHP databases kunt benaderen, kun je met PHP webapplicaties ontwikkelen. Een voorbeeld van een webapplicatie is bijvoorbeeld een gastenboek, een nieuwssysteem, een CMS (Content Management System, waarmee je een website kunt bijwerken) of een adresboek.

Voorbeeld van een html pagina opvragen

Voorbeeld van een PHP pagina opvragen

Om PHP applicaties te kunnen ‘draaien’ moet je rekening houden met de volgende factoren:

  • Webserver met PHP ondersteuning. Wanneer je normaalgesproken een HTML pagina schrijft, kun je deze lokaal, op je computer bekijken. Voor webpagina’s met daarin PHP is een webserver vereist die PHP kan “lezen” en op basis daarvan uitvoer genereert.
  • Pagina’s met PHP moeten eindigen op ‘.php’. Heb je een webpagina met daarin PHP code staan, dan dient de extensie van deze webpagina niet ‘.html’ maar ‘.php’ te zijn. Doe je dit niet, dan heeft de webserver niet door dat er PHP in je pagina zit en wordt deze PHP code dus niet uitgevoerd.
  • (MySQL) Database. Mocht je een gastenboek of iets dergelijks willen bouwen, dan heb je ook een database nodig waar je met behulp van PHP gegevens in kan opslaan.
  • Client side is alles wat gebeurt aan de kant van de bezoeker van je website. Javascript of HTML is een voorbeeld van een ‘client side’ taal.
  • Server side is alles wat gebeurt aan de kant van waar je website staat. PHP is serverside. Het genereert uitvoer wat weer kan worden getoond aan de ‘client-side’.