raw

De naam RAW betekent letterlijk 'onbewerkt'. Een RAW-bestand bevat alleen de waarden van helderheid gemeten door de afzonderlijke pixels en er zijn nog geen algoritmes (berekeningen) op toegepast om een bewerkbaar digitaal beeld te verkrijgen.

Zaken zoals witbalans, belichting, scherpte en kleur moeten nog op de computer via een converter worden berekend en vastgelegd. De beeldvorming zoals een JPEG heeft nog niet plaatsgevonden. RAW wordt ook wel een 'digitaal negatief' genoemd.

Met de opdracht Import kunnen RAW-bestanden worden toegevoegd aan de database van Lightroom. De foto's kunnen als JPEG of TIFF in elk fotobewerkingsprogramma worden geopend en verer verwerkt.

Behalve RAW-bestanden ontwikkelen tot bewerkbare foto's kan Lightroom ook foto's bijsnijden en roteren, rode ogen verwijderen en vlekjes (stof op sensor) retoucheren.

lightroom lightroom

Je kan foto's voorzien door een sterwaardering, houd de Ctrl-toets ingedrukt en druk op de toetsen van 1 tot 5.

Voordeel van RAW-bestanden:
 • Perfecte witbalans zonder dat enige kwaliteit verloren gaat. Vergeet wel niet een overbelichte foto blijft een overbelicht en onscherp blijft onscherp.
 • Belichting aanpassen
 • Ruis bestrijden geeft minder kwaliteitsverlies op dan ruisonderdrukken bij een JPEG. Door een te hoge ISO-gevoeligheid treedt er ruis op.
 • Groot dynamisch bereik. Een JPEG direct uit de camera is 8-bits sRGB (AdobeRGB). De meeste camera's nemen echter op met 14-bits en Photoshop CC kan met 16-bits werken. Het aantal kleur- en helderheidsgradaties is vele groter (2 tot de macht 16 ipv 2 tot de macht 8). Zo kan je met RAW een heel breed scala van fijne nuances in hooglichten en detail in schaduw worden vastgelegd, die met JPEG verloren zouden zijn gegaan.
 • Na conversie naar JPEG blijft het RAW-bestand onaangetast.
 • JPEG-foto's worden minder geschikt voor extreme vergrotingen. RAW kent geen kwaliteitsverlies.
 • In RAW kunnen belichting, contrast, kleurtoon, verzadiging en ruisonderdrukking binnen bepaalde marges beter worden aangepast in hogere uitvoerkwaliteiten.
Nadeel van RAW-bestanden:
 • Zware bestanden tot zelf twee tot drie keer groter dan een JPEG van de hoogste kwaliteit.
 • Dit eist grotere en snellere geheugenkaarten, langere downloadtijden en rekenkracht van de computer
 • Omzetten op de computer met een RAW-converter
 • raw

 

 

 

 

Dit is de enige parameter die zonder kwaliteitsverlies kan worden gewijzigd. Met behulp van een pipet, voorkeuze of kleurtemperatuur kan de witbalans van een RAW-bestand worden geregeld.

Een gepipetteerde witbalans kan het best gebaseerd zijn op een grijswaarde tussen 10 en 90 procent grijs.

lightroom

Neutraal grijs

lightroom

In de meeste gevallen is het gewenst om te komen tot een witbalans gebaseerd op neutraal grijs, maar soms kan de witbalans ook misbruikt worden om de foto meer of minder warmte te geven.

Ben u niet zeker van de lichtsituatie kan u bij de eerste foto een grijskaart mee fotograferen, deze met het pipet meten en vervolgens op alle volgende foto's toepassen.

Deze parameter krijgt veel aandacht over de controle van de belichting. Ligthroom biedt hiervoor de variabelen: Belichting, Zwarting, Lichtsterkte en Contrast. Met de optie Show Clipping wordt u attent gemaakt op het uitbijten van hooglichten.

Ze zijn overeenkomstig de functionaliteit van de Photoshop-filter Schaduw/hooglichten. Bij correctie van de belichting wordt niet alleen het gehele histogram gerekt en verschoven, maar kunnen ook afzonderlijk delen met hooglichten en schaduwen worden behandeld.

Het is er belangrijk om bij contrastrijke onderwerpen tot een realischische belichting te komen. Ze zullen nooit de kwaliteit van een goede belichting met de camera kunnen vervangen.

De aanpassingen in de RAW-converter zal betere resultaten opleveren dan correctie in JPEG, omdat het RAW-bestand met 14-bits (16384 helderheden) werkt en bij JPEG maar met 8-bits (256).