fotografie

High speed fotograferen is het fotograferen van snelle onderwerpen. Je kunt dan denken aan sport maar ook druppelfotografie. Met een snelle sluitertijd bevries je de beweging.

Om 'high speed' vast te leggen, moet u het licht 'controleren'. Als er geen licht is, is er geen belichting en als u een zeer snel licht hebt, hebt u een zeer snelle belichting. Het basisidee van hogesnelheidfotografie is om het object een fractie van een seconde te verlichten.

Als je extreme high speed foto’s gaat maken met bijvoorbeeld een luchtbuks zal de sluitertijd van je camera het onderwerp niet bevriezen. Om het onderwerp te bevriezen heb je een twee reportageflitser nodig. Wat je ook nodig hebt is een goeie timing. Want je moet wel heel snel kunnen reageren om op het juiste moment een mooie actiefoto te kunnen maken. Er wordt dan gebruik gemaakt van een trigger en een microfoon. De microfoon registreert het geluid van het schot en de trigger laat vervolgens de flitser afgaan.

Ik heb op internet geweldige foto’s gezien van (hobby)fotografen die zich daarin hebben gespecialiseerd.

Doordat ik daardoor geïnspireerd raakte, vond ik het leuk om dat ook eens te proberen. Omdat ik niet de middelen in huis heb, besloot ik het op een andere manier te doen. Ik ga een ballon, gevuld met water, fotograferen op het moment dat ik er een speld insteek.

Ik besloot om dit buiten te doen. Ik heb aan de droogmolen een zwarte doek gehangen die als achtergrond fungeerde. Voor de scherpstelling heb ik mijn camera op een statief gezet. Omdat ik niet wil dat mijn camera nat kan worden, koos ik voor een zoomlens. Flitser heb ik niet gebruikt omdat ik gebruik wilde maken van daglicht. Het werkt trouwens makkelijker als je een afstandsbediening gebruikt tijdens het fotograferen. Dan wordt het tijd om de ballonnen te vullen. Ik heb er direct diverse gevuld omdat ik wist dat het niet in een keer zou lukken. Hier komt de timing weer om de hoek kijken.

De camera heb ik op de S-modus te gezet om zelf de sluitertijd te bepalen. De ISO heb ik deze keer op automatisch gezet. De camera berekent dan de ISO en het diafragma.

Na diverse pogingen is het gelukt! Wat is dit leuk om te doen.

Maak een presentatie (16:9) voor een merk omtrent frisdrank. Het formaat in Photoshop is 1920 x 1080 pixels.